
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک اختلال التهابی است که مفاصل را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری که یک اختلال خود ایمنی است، زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای بدن حمله کند. بر خلاف آسیب ناشی از ساییدگی استخوان (استئوآرتریت)، آرتریت روماتوئید به پوشش مفاصل صدمه میزند. این بیماری باعث تورم دردناکی میشود که فرسایش استخوان و تغییر شکل مفاصل را به همراه دارد.
البته التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید میتواند به سایر قسمت های بدن آسیب برساند. در برخی از بیماران، روماتیسم مفصلی ممکن است به پوست، چشم، ریه، قلب، کلیه، غدد بزاقی، بافت عصبی، مغز استخوان و عروق خونی آسیب برساند. با اینکه روشهای درمانی نوین سعی در بهبود آرتریت روماتوئید دارند، اما این بیماری در صورت عدم رسیدگی، باعث ناتوانی جسمی میشود.
علائم روماتیسم مفصلی
علائم روماتیسم مفصلی ممکن است از نظر شدت متفاوت و حتی دوره ای باشد. دوره افزایش شدت بیماری با زیاد شدن شدت تورم و درد و به دنبال آن دوره کاهش آثار درد و بهبودی نسبی در بیماران رخ میدهد. با این حال، علائم روماتیسم مفصلی شامل موارد زیر بوده و در هر فرد متفاوت است:
- حساس، گرم و متورم شدن مفاصل
- افزایش سفتی مفاصل بعد از بیدار شدن از خواب و عدم تحرک به مدت طولانی
- خستگی، تب و از دست دادن اشتها
- درگیر کردن مفاصل کوچک مثل مفاصل انگشتان دست و پا در ابتدای این بیماری
- درگیر شدن مچ دست، زانو، مچ پا، آرنج، باسن و شانه با پیشرفت بیماری
- گسترش علائم در مفاصل دو طرف بدن به صورت یکسان
- تغییر شکل مفاصل و جابجایی آنها از جای اصلی خود با پیشرفت آرتریت روماتوئید
دلایل بروز روماتیسم مفصلی
دلایل بروز روماتیسم مفصلی تا حدودی ناشناخته است، با این حال ژنتیک و سابقه خانوادگی به صورت غیرمستقیم در بروز این بیماری تاثیر گذار است. به این صورت که این موارد به خودی خود منجر به بروز آرتریت روماتوئید نمیشود، بلکه واکنش ژنها به عوامل محیطی مانند عفونت، ویروس و باکتریهای خاص باعث ایجاد بیماری میشود. همچنین احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی در میانسالان و زنان بیشتر از مردان است. به علاوه استعمال دخانیات، اضافه وزن و رطوبت محل زندگی نقش زیادی در ابتلا به این بیماری دارد.
تعریف تاندونوپاتی
تاندونوپاتی، اصطلاح گسترده ای برای بیماریهای مرتبط با تاندون است که باعث درد و تورم میشود. درد ناشی از تاندونوپاتی در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند و می تواند باعث شود که بیمار نتواند ورزش و کارهای روزمره خود را انجام دهد. اختلال تاندونوپاتی عمدتا شامل تاندونیت و تاندونوز میشود که در مورد هر کدام توضیحاتی ارائه کردهایم:
تاندونیت: پس از آسیب ناگهانی ناشی از بلند کردن وزنه سنگین یا فعالیتهای تکراری به مرور زمان التهاب تاندون رخ میدهد که تاندونیت نام دارد. تاندونیت دردناک بوده و میتواند حاد و مزمن باشد. تاندونیت آشیل، تاندونیت کشکک زانو و تاندونیت روتاتور کاف از شایعترین تاندونیتها هستند.
تاندونوز: تاندونوز به آرامی اتفاق می افتد و اغلب نتیجه استفاده زیاد از تاندونها است. این بیماری باعث تجزیه و تخریب فیبرهای کلاژن در تاندون میشود. آرنج گلف بازان یا اپیکوندیلیت داخلی و آرنج تنیس بازان یا اپیکوندیلیت جانبی از شایعترین تاندونوزها هستند که مچ دست و انگشت شست را تحت تاثیر قرار می دهد.
تاندونوپاتی در تمام سنین و در تمام افراد رخ میدهد؛ اما این بیماری در ورزشکاران شایعتر است. طبق تحقیقات درصدی از دوندگان به تاندونیت آشیل مبتلا میشوند و یا تقریباً نیمی از آسیبهای ورزشی، آسیبهای مرتبط با تاندون هستند. به همین دلیل مراقبتهای ریکاوری برای بهبود عملکرد ورزشی برای ورزشکاران ضروری است. علاوه بر ورزشکاران، تاندونوپاتی در زنان، میانسالان، افراد با شرایط پزشکی به خصوص، بیماران با مصرف داروهای خاص، افرادی که فعالیتهای تکراری انجام داده و یا عضلات ضعیفتری دارند، شایعتر است.
درمان روماتیسم مفصلی و تاندونوپاتی با فیزیوتراپی
درمان روماتیسم مفصلی و تاندونوپاتی برای کاهش ناتوانی در طولانی مدت، بسیار ضروری است. افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید و تاندونوپاتی در معرض خطر کاهش انعطاف پذیری، آتروفی عضلانی، کاهش قدرت عضلانی و قلبی عروقی هستند. بنابراین درمان با استفاده از دارو و فیزیوتراپی برای آنها ضروری است. تکنیکهای فیزیوتراپی شامل دوره های مناسب استراحت، برنامه های ورزشی و اصلاح فعالیت است.
کاربرد فیزیوتراپی در روماتیسم مفصلی و تاندونوپاتی میتواند شامل برخی از روشها مانند گرما درمانی، سرما درمانی، نوار درمانی یا تیپینگ، تحریک الکتریکی، تجهیزات مهاربندی و فشرده سازی باشد که پزشک پس از انجام معاینات، توصیه به انجام آنها میکند. برنامه های ورزشی برای درمان روماتیسم مفصلی و تاندونوپاتی شامل تمرینات کششی، تمرینات ایزومتریک تمرینات تقویتی و تهویه هوازی است که به کاهش درد کمک میکند . این تمرینات باید در موقعیتی انجام شوند که فشار تاندون وجود نداشته باشد.
تماس سریع
- Address آدرس خود را وارد کنید
- Email info@example.com
- Phone 888-123-4567 / 888-321-7654