
" بدون درد زندگی کن "
اگر درد دارید ، وارد بخش معاینه شوید ....
• آیا درد زندگی شما مختل کرده است؟
• آیا توانایی شما در انجام فعالیت های زندگی ، شغلی و ورزشیتان کم شده است؟
برنامه ی درمانی اختصاصی خود را از متخصصین ما بخواهید ....
زمینه ی تخصصی بیماری خود را انتخاب کنید تا ویزیت و معاینه ی شما هدفمند و سریع تر پیش رود
درد ، حس ناخوشایندی است که معمولا به دنبال آسیب بافتی یا عاطفی ایجاد می شود. انجمن بین المللی مطالعه درد ، درد را چنین تعریف می کند:" یک تجربه حسی و عاطفی ناخوشایند مرتبط با آسیب دیدگی بافتی یا چیزی شبیه به آن. "
درد همیشه هم بد نیست ؛ درد هشدار بدن است نسبت به رخدادهای درون آن ؛ و فرد را از بروز یک عارضه آگاه می سازد. در بیمارانی که دچار اختلال حس می شوند مانند بیماران نوروپاتی، دیسکوپاتی ها و ... پیام درد به خوبی مخابره نمی شود و فرد نمی تواند درد را به خوبی حس و گزارش کند و یا در برخورد با سطوح تیز و یا حرارت بالا متوجه آسیب نمی شود و موجب آسیب های جبران ناپذیر خواهد شد. بنابر این ، درد مکانیسم دفاعی بدن و واکنش بدن به رخدادها و آسیب های داخل بدن است.
همیشه اولین قدم در درمان ، تشخیص علت درد و علائم بیمار است. در کلینیک فیزیوتراپی محیا ، معاینه و ارزیابی دقیق بیمار ، گام اول است .
ابتدا مختصری در مورد انواع درد از دیدگاه ضایعات عضلانی – اسکلتی می پردازیم .
انواع متخلف درد از لحاظ مکانیسم ایجاد آسیب :
درد موضعی (Localized Pain):
دردی است که دقیقا در محل ضایعه بروز می کند . مثل تاندونیت و یا بورسیت
تصویر
درد ارجاعی (Refferal Pain) :
گاهی محل ضایعه ، یک ناحیه ی خاص آناتومیکی است ولی درد در یک ناحیه ی دیگر بروز می کند. مثلا ممکن است در ضایعات مفصل ران(Hip Joint) ، درد در مفصل زانو احساس شود. یا درصورت وجود نقطه ی ماشه ای (Trigger Point) در عضله ی سوپرااسپایناتوس (Supraspinatus muscle)، درد در جای دیگری بروز می کند. درماتوم ، مایوتوم و اسکلروتوم نیز باهم منطبق نیستند.
تصویر
• درد با منشا درماتوم (Dermatogenic Pain) :
با درگیری یک ریشه ی خاص ، درد ایجاد شده و یک درماتوم خاص را نیز درگیر می کند. برای مثال در درگیری عصب ۵ ناحیه فقرات گردنی (C5) ، قسمت خارج بازو دردناک می شود. پاتولوژی این درد سطحی بوده و از نوع موضعی ، سطحی و تیز می باشد. بورسیت ساب آکرومیال نیز یک درد درماتوژنیک است.
تصویر
• درد با منشا عضلانی (Myogenic Pain) :
عامل ایجاد درد ، در داخل عضله است و شاخص ترین نوع آن ، دردهای مربوط به نقاط ماشه ای می باشد. بیمار از یک درد عمقی ، گنگدر عضله شکایت دارد و یک نقطه ی خاص دردناک را مشخص می کند ولی ممکن است درد به نقاط دیگر نیز منتشر شود.
الگوی درد بیمار اختصاصی است . مثلا در صورت وجود نقاط ماشه ای در عضله ی سوپرااسپایناتوس ، درد از شانه تا آرنج و در عضله ی اینفرااسپایناتوس ، درد از شانه تا زائده ی استیلوئید رادیوس منتشر می شود.
تصویر
درد با منشا استخوانی (Sclerotomoc Pain) :
بیمار از یک درد گنگ و عمقی در استخوان شکایت دارد . درد ازنوع عمقی و منتشر بوده و یک اسکلروتوم خاص را درگیر می کند. مثلا در شانه منجمد شده (Frozen Shoulder) ، درد در تمام شانه گزارش می شود. گاهی ممکن است اسکلروتوم و درماتوم ریشه عصبی برهم منطبق نباشند.
تصویر
• درد انتشاری (Radicular Pain) :
درد به صورت رادیکولار در مسیر خاص یک یا چند عصب ایجاد می شود . برای مثال مسیر درد در عارضه ی TOS(Thoracic Outlet Syndrome) از گردن شروع و به سمت آرنج و انگشت چهارم و پنجم ادامه می یابد (مسیر عصب اولنار) .
تصویر
انواع درد از لحاظ چگونگی شروع درد :
شروع ناگهانی درد : اگر بر اثر ضربه (Traumatic) باشد و التهاب وجود داشته باشد ، پیش آگهی عارضه خوب است. اگر شروع ناگهانی درد بدون ضربه باشد ، باید به دنبال یک عامل مکانیکال بود ، مثل دردهای مربوط به دیسک کمر که بر اثر بلندکردن یک جسم سنگین ایجاد می شود.
تصویر
• شروع تدریجی درد :
اگر شروع درد تدریجی و بدون سروصدا باشد احتمال ایجاد ضایعات تخریبی (Degenerative) ، پاسچرهای نامناسب (Bad Posture) و خستگی بافتی وجود دارد.
انواع درد از لحاظ درک و ابراز حس درد :
درد تیز (Sharp) و موضعی : بیانگر یک ضایعه ی سطحی مثل اسپرین و استرین است.
تصویر
درد تیز و تیرکشنده (Shouting) : بیانگر یک ضایعه ی عصبی می باشد که اغلب در ریشه عصبی رخ می دهد.
تصویر
درد گنگ (Dull Pain) و یا مبهم، بیانگر درگیری اعصاب سوماتیک عمقی است.
تصویر
درد غیرقابل تحمل و عمیق نیز بیانگر ضایعه و تحریک فیبرهای عصبی Aآلفا است . توزیع سگمنتال این نوع درد بیانگر درگیری ریشه عصبی و یا اختلال در اعصاب محیطی است.
تصویر
انواع درد از لحاظ مدت زمان :
درد حاد (Acute Pain) :
درد حاد معمولا بلافاصله پس از آسیب احساس می شود. می تواند کوتاه مدت باشد ؛ مثل برخورد اندام به شیئ سخت . یا هفته ها به طول بینجامد مانند سوختگی.اما معمولا کوتاه مدت است و بدن خود را با شرایط التهابی سازگار می کند و عارضه وارد فاز مزمن می شود.
در ضایعات عضلانی اسکلتی ، افزایش درد بیمار با استراحت و کاهش آن با فعالیت ، بیانگر پاتولوژی التهابی حاد در ناحیه می باشد.
تصویر
درد مزمن (Chronic Pain) :
درد مزمن معمولا بیانگر دردی است که بیش از شش ماه از زمان آن گذشته باشد و پایان آن قابل پیش بینی نیست. معمولا به طور آهستع ترمیم می یابد مانند آرتروز و نوروپاتی ها مثل دیابت که حتی ممکن است منجر به عوارض جبران ناپذیری شود.
در ضایعات عضلانی اسکلتی ، کاهش درد بیمار با استراحت و افزایش آن با فعالیت ، بیانگر تغییرات تخریبی(Degenerative) در ناحیه می باشد .
تصویر
• معاینه و ارزیابی بیمار گام اول درمان
• گام اول رو محکم برمی داریم
تصویر
شما می توانید با اطمینان خاطر ، سلامتی خود را به ما بسپارید. زمانی که جلسه ی اول صرف معاینه ی شما می شود ، نشانگر راه درمانتان است. متخصص فیزیوتراپی با گرفتن و ثبت تاریخچه ی کامل از بیماری تان ، مکانیسم ایجاد آسیب، سبک زندگی و شغلی تان، وضعیت جسمانی (بررسی های آزمایشگاهی و دارویی) و انتظار شما از درمان ، برنامه ی درمانی (پلن درمان) شما را در پرونده ی درمانیتان درج می کند. توصیه ها و احتیاطات لازم در جلسه ی اول و همچنین جلسات بعد مکرر به بیمار داده می شود تا تغییر سبک و عادات غلط ، در ذهن بیمار ملکه شود. همچنین تمرینات درمانی به طور اختصاصی به بیماران داده می شود که حاصل ارزیابی های سیستم عضلانی اسکلتی جلسه ی اول و جلسات بعد(ضمن درمان) می باشد. بیماران و مراجعین کلینیک فیزیوتراپی محیا ، همیشه خود را به عنوان خانواده ی بزرگ ما می دانند ؛ چراکه ما به آن ها مانند خانواده ی خود عشق می ورزیم . به دلیل اینکه معاینه و ارزیابی بیمارانمان دقیق و کا مل است و پرونده نویسی نیز هم به صورت دستی و مکتوب و هم به صورت الکترونیک داریم، فقط یکبار بیماران خودمان حق ویزیت پرداخت می کنند و در مراجعات بعدیشان میتوانند بدون پرداخت حق ویزیت، معاینه و ارزیابی شوند و مشاوره ی درمانی گیرند.
هرگاه به تشخیص برسیم، می توان گفت راه درمان نیز مشخص شده است.
متاسفانه اغلب درمان هایی که در جامعه رواج دارد، درمان علامتی است . اگرچه علائم باید بهود یابد تا اختلال عملکردی که حاصل عارضه است، برطرف شود و کیفیت زندگی بیمار به قبل برگردد .اما نکته ی اصلی این جاست که اگر پزشک یا درمانگر، اولویت درمان خود را بر مبنای از بین بردن عوارض بیماری یا بهبود علائم بگذارند، غافل از تشخیص علت عارضه ، چه بسا بعد از مدت کوتاهی مجددا پروسه ی آسیب، التهاب و بروز علائم تکرار می شود و اگر ساپرس کردن علائم ادامه یابد، روند آسیب با شدت بیشترادامه می یابد.
بنابراین معاینه و ارزیابی دقیق بیمار ، بسیار ضروری و گام اول درمان است.
در ضایعات عضلانی اسکلتی ، علاوه بر ارزیابی عارضه ی بیمار و شکایت اصلی او ، ضروری است تاریخچه ای از سبک زندگی بیمار ، سبک شغلی ، ارزیابی مفاصل بالاتر و پایین تر به عارضه ، ستون فقرات ، پاسچر ها و تمام حرکات بیمار از لحظه ی بدو ورود به کلینیک بررسی شود.
همچنین تست های آزمایشگاهی مرتبط و داروهای بیمار نیز چک می شوند که تداخلی با پلن درمان و تمرین درمانی او نداشته باشد . طول مدت معاینه حداقل ۱۵تا۲۰ دقیقه است و ممکن است حداکثر تا یک ساعت به طول بینجامد.
درمان موفق همواره نیازمند کارگروهی کادر درمان و لینک شدن آن ها با یکدیگر است.
برای مثال بیماری که با علائم دیسکوپاتی کمر توسط پزشک متخصص جراح مغز و اعصاب(neurosurgure) به کلینیک فیزیوتراپی ارجاع داده شده است. در جلسه اول ، فیزیوتراپیست پس از گرفتن تاریخچه ی بیمار و بررسی رخدادهای گذشته ی بیمار که مرتبط با بیماری است و شنیدن شکایات بیمار به چندین عارضه می رسد که می تواند ثانویه به دیسکوپاتی ایجاد شده باشد مانند : بی اختیاری ادرار و دیس سینرژی عضلات کف لگن ، خالی کردن زانو و بی ثباتی مچ پا به دنبال اختلال حس بیمار حین راه رفتن و مهار عضله ی چهار سر که می تواند منجر به مشکلات زانو شود . همچنین بیمار از سردی اندام ها و کاهش وزن ناگهانی و بیحالی شکایت دارد. بنابراین فیزیوتراپیست متخصص و آگاه ، علاوه بر درمان بیمار در زمینه ی برطرف کردن اختلالات عضلانی اسکلتی ، پاسچر و اصلاح سبک زندگی و شغلی بیمار ، ضروری است با پزشکان متخصص مغزو اعصاب ، اورولوژیست ، ارتوپد و داخلی لینک شود و از طریق گزارش وضعیت بیمار به پزشکان مربوطه، بیمار را ارجاع دهد تا موارد دیگر نیز بررسی شود و پروسه ی درمان در راستای هم پیش رود. ممکن است بیمار از لحاظ سیستمیک و ...دچار عارضه باشد که درمان های دیگرش را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
تصویر